Elek János (gitár)

„civil” foglalkozás: vegyész

Előző zenekarok, zenész múlt:

          Gyerekkoromtól kezdve zenészek vettek körül a család mindkét ágában. Legerősebb hatást anyai nagypapám jelentette, aki – az összes testvéréhez hasonlóan - gyönyörűen hegedült. Sokat foglalkozott velünk, unokákkal, és azt, hogy ez nem volt hatástalan az is mutatja, hogy mindnyájan játszunk valamilyen hangszeren.
          Az első gitár, amit a kezembe fogtam keresztapám gitárja volt. Abban, hogy bár balkezes vagyok, jobbos fogással játszok, valószínűleg ez a gitár a „ludas”. 14 évesen kezdtem „komolyabban” gitározni: fél év az általános iskolai gitárszakkörben.
          Ezután 16 évesen jött a Rock Suli. Suba Sándornak, első tanáromnak, aki időközben igazi barátommá vált a mai napig nagyon sokat köszönhetek! Ekkor alakult első zenekarom a Guns Mávag, majd rövid idő elteltével a Drinkers, ami 6 évig aktívan üzemelt. Az egész zenei- és hangzásvilágomra nagy hatással volt Marosvölgyi Csaba, a banda másik gitárosa. Szintén fontos formáló tényező volt az akkor már megszűnt karcagi Senor zenekar, akiknek néhány száma sokáig a műsorunk része volt. A Drinkers jól ment, sokfelé játszottunk, sokan jártak a koncertekre. Egyszer – mint minden jónak – sajnos ennek is vége lett. Az énekes és a másik gitáros – költözködés miatt - kiváltak a csapatból. A maradék tagokkal megalakult az Ablak-Zsiráf. Volt néhány jó kis fellépésünk, de a banda nem volt hosszú életű.
          Ezután egy darabig nem volt különösebben sok kapcsolatom a zenével. Néha, a félévi és év végi koncertek alkalmával különböző átmeneti Rock-Sulis formációkban felléptem, és nyaranta tanítottam Belgiumban gitározni egy egészségeseket, mozgássérülteket, enyhe értelmi fogyatékosokat és vakokat is foglalkoztató zenei táborban.
           1999-ben megalakult a Pakolgép, ami kis névváltoztatás után a mai napig fut Maximus néven. Pokolgép feldolgozásokat játszunk, az első három album legjobb dalaiból válogattunk. Az utóbbi időben kevesebbet játszunk, áthelyeződött a hangsúly – részemről – a Sinful Passions irányába, de a barátság töretlenül összeköt minket, és élvezzük amit csinálunk.

Kedvencek:

  • Zenekarok: Helloween, Stratovarius, Children of Bodom, Tankcsapda, Manowar, Lord, Nightwish
  • Zenész: Stevie Vay, Mark Knopfler, Kai Hansen és még sokan mások
  • Énekes: Klaus Meine, Timo Kotipelto
  • Szóló: Timo Tolkki mint ember nem annyira szimpatikus, de a szólói állatok. Életem legjobb szólóját egyébként Raymond van het Groenewoud koncerten hallottam Brüsszelben. Egy holland szaxis játszotta. A nevét sajnos nem tudom. Az utolsó szám utolsó 20 másodpercébe tett bele annyi tudást és érzést, hogy sokaknak egy élet kevés lenne mindezt elmondani!
  • Film: Leon a profi, Star Wars ( a 3 régi epizód), A Gyűrűk Ura
  • Könyv: Clive Barker – Korbács, Robert Ludlum – Parsifal Mozaik, Dean R. Koontz – A rossz hely
  • Kaja: birkapörkölt
  • Pia: vegyes pálinka, 5 puttonyos tokaji aszú
  • Az első megvásárolt/átmásolt lemez (kazetta): Scorpions - Tokyo Tapes
  • Az utolsó megvásárolt/letöltött lemez (kazetta): P. Box - Pangea